Τι είναι η θεραπεία ύπνου;
Με τη βοήθεια ψυχομετρικών εργαλείων, όπως ερωτηματολόγια, ημερολόγια ύπνου, και σε συνδυασμό με γνώσεις σχετικά με την γνωστική συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία και σχετικά με την το πως επηρεάζουν οι αρνητικές εμπειρίες το σώμα μας και τον ύπνο μας, θα βρούμε τον πιο ωφέλιμο και παραγωγικό τρόπο διαχείρισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζετε.
Ο στόχος της θεραπείας ύπνου είναι να εμπλουτίσει τον θεραπευόμενο με γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του ύπνου και τον εαυτό του ώστε να βρει ο ίδιος/η ίδια τι του ταιριάζει καλύτερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τι μπορεί να τον/την δυσκολεύει να επιτύχει τις ζητούμενες αλλαγές.
Τι είναι η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία για την Αϋπνία;
H Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία για την Αϋπνία (cognitive behavioral therapy for insomnia - CBT-I) είναι μια μέθοδος για τη θεραπεία των διαταραχών ύπνου που περιλαμβάνει τον επαναπροσδιορισμό αρνητικών συμπεριφορών και πεποιθήσεων με σκοπό τη βελτίωση του ύπνου.
Πώς μπορεί να με βοηθήσει;
Μελέτες [1] έχουν δείξει ότι η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία για την Αϋπνία είναι από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας για τον ύπνο. Μέσω της εντόπισης συμπεριφορών που μπορεί να δυσχεραίνουν τον ύπνο σας και της σωστής ενημέρωσης/πληροφόρησης μπορείτε να βρείτε ωφέλιμες στρατηγικές για έναν καλύτερο ύπνο και καλύτερη ποιότητα ζωής. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τεχνικές χαλάρωσης, χρονοδιαγράμματα και ανάλυση συμπεριφορών και πεποιθήσεων.
Τι διαφορετικό θα συμπεριληφθεί στη θεραπεία, εδώ;
Η Γνωστική προσέγγιση μπορεί να κάνει τη θεραπευτική διαδικασία να φαίνεται σχετικά απλή αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και ούτε έχει μια συνεχή, ευθύγραμμη, "ανοδική" πορεία. Η ψυχοθεραπεία έχει σκαμπανεβάσματα και καθώς ασχολείται με την σύνθετη ψυχική ζωή των ανθρώπων χρειάζεται να εμπνέεται και από μια σύνθεση προσεγγίσεων. Οι γνώσεις που έχω πάνω στην συστημική οπτική και την τραυματοθεραπεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του θεραπευτικού πλάνου. Η αυπνία στις συνεδρίες μας δε θα θεωρείται ένα ακόμη σύμπτωμα που το μόνο που χρειάζεται είναι να ανακουφιστεί, αλλά και ένα σημάδι ότι το άτομο χρειάζεται να διερευνήσει τις πηγές των δυσκολιών του για να τις αντιμετωπίσει με έναν τρόπο που να εστιάζει στα δυνατά του σημεία και να το εξελίσει θετικά.
[1] Morin, C. M. (2004). Cognitive-behavioral approaches to the treatment of insomnia. J Clin Psychiatry, 65(Suppl 16), 33-40.